Gevraagd: de professionele brandblusser

Je kent mijn naam inmiddels wel. Ik, Willem, ben gefascineerd door alles wat je met je huis kunt doen. Dan heb ik het niet alleen over modieuze en design dingen, maar ook over praktische zaken. Hoe bouw je bijvoorbeeld een kachel of open haard in je huis? En waaraan moet je huis voldoen om zomaar een open haard in te kunnen bouwen? Is een professionele brandblusser bijvoorbeeld verplicht? Op deze drie vragen en meer ga ik vandaag antwoorden geven.

Een open haard

Een open haard is weer helemaal hip. Kozen mensen er zo’n twintig a dertig jaar geleden massaal voor om de open haard uit de huiskamer te verwijderen (of beter: om de open haard dicht te maken, zodat er in ieder geval geen vuur meer in gestookt kon worden), vandaag de dag is ie weer populairder dan ooit. Dat komt natuurlijk door de fijne sfeer die zo’n haard uitstraalt. Niet alleen in letterlijke zin geeft een open haard warmte af, ook figuurlijk. Hele families verzamelen zich om de open haard om een gezellig avondje nog wat gezelliger te maken.

Een open haard aanleggen

Maar op het moment dat je niet beschikt over een open haard, is het aanleggen van zo’n open haard niet bepaald een fluitje van een cent. Er moet namelijk een heel rookkanaal, inclusief schoorsteen, worden aangelegd. Daarnaast moet alles goed geventileerd en geïsoleerd worden. Rook die uiteindelijk terugkeert in je huis, is namelijk zeer gevaarlijk (denk aan koolstofmonoxide vergiftigingen, die voor de mens dodelijk zijn).

Preventief

Als je dan gekozen hebt voor een open haard en deze hebt aangelegd, moet je altijd nog preventiemaatregelen treffen. Zorg bijvoorbeeld dat er altijd een professionele brandblusser in de buurt is. Zo’n professionele brandblusser zorgt er, zeker in het begin, voor dat de brand binnen de perken te houden is. En dat is precies wat je wilt.

Willem

View more posts from this author